Dersin Adı | Kurum Kültürü |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
PRA 415 | Güz/Bahar | 3 | 0 | 3 | 6 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaGrup çalışmasıOlgu / Vaka çalışmasıAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders, öğrencilere örgütlerde kurum kültürünün rolünü, kültürün kurumların kültürünü nasıl ve neden etkilediğini aktarmayı amaçlamaktadır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu derste kurum kültürü ve kurum kültürü yönetimi ayrıntılı olarak incelenecektir. Ders kapsamında kurum kültürünü etkileyen faktörler ele alınacak ve farklı kurum kültürleri örnekleri hakkında tartışmalar yapılacaktır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Derse giriş | |
2 | Kültür Nedir? Temel kavramlar | Alvesson, M. (2013), Understanding Organizational Culture, 2nd ed., Sage. Ch.1 |
3 | Örgüt Kültürünün Kavramsallaştırılması. Örgüt Kültürünün Önemi | Alvesson, M. (2013), Understanding Organizational Culture, 2nd ed., Sage. Ch.1 |
4 | Örgüt Kültürünün Düzeyleri | Schein, E.H. (2010) Organizational Culture and Leadership, 4th ed. Wiley&Sons. Ch.2 |
5 | Kurumlarda Kültür: İki örnek olay Araştırma tasarımı I | Schein, E.H. (2010) Organizational Culture and Leadership, 4th ed. Wiley&Sons. Ch.3 |
6 | Ara Sınav | |
7 | Kültür Tipolojileri | Schein, E.H. (2010) Organizational Culture and Leadership, 4th ed. Wiley&Sons pg. 163-169 |
8 | Örgüt kültürünün deşifre edilmesi Araştırma tasarımı II | |
9 | Entegrasyonu Yönetmek: İletişimsel Kültür | Schein, E.H. (2010) Organizational Culture and Leadership, 4th ed. Wiley&Sons. Ch.3 Gregory, A.& Willis, P. (2013) Strategic PR leadership, Routledge. Ch.13 |
10 | Kültürel Değişim | Alvesson, M. (2013), Understanding Organizational Culture, 2nd ed., Sage. Ch.10 Schein, E.H. (2010) Organizational Culture and Leadership, 4th ed. Wiley&Sons. Ch.17 |
11 | Araştırma sunumları | |
12 | Araştırma sunumları | |
13 | Araştırma sunumları | |
14 | Araştırma sunumları | |
15 | Dönemin değerlendirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Schein, E.H. (2010) Organizational Culture and Leadership, 4th ed. Wiley&Sons. ISBN 978-0-470-18586-5 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Jacobs, Jamie & Crockett, Hema (2021), Designing Exceptional Organizational Cultures, Kogan Page. ISBN-13: 978-1789667233 ; 9781789667219
Schein, E.H., Schein, P. A.,(2019) The Corporate Culture Survival Guide, John Wiley & Sons, 3rd Ed. ISBN: 1119212286; 9781119212287
Alvesson, M. (2013), Understanding Organizational Culture, 2nd ed., Sage. ISBN-13: 978-0857025586; 0857025589 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 20 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 9 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 15 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 15 | |
Final Sınavı | 1 | 35 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem, araç ve fikirleri eleştirel bir yaklaşımla yorumlar. | X | ||||
2 | Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanında içerik üretmek için gerekli verileri bilimsel yöntemlerle toplar ve kullanır. | |||||
3 | Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanır. | |||||
4 | Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanına ilişkin sorunlar karşısında analitik düşünme becerilerini kullanır. | X | ||||
5 | Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ile ilgili konularda ürettiği yaratıcı fikirleri ve bilimsel verilerle desteklenmiş çözüm önerilerini ilgili paydaşlara yazılı ve sözlü olarak aktarır. | |||||
6 | Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanında uygulamada karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır. | |||||
7 | Bölgesel, ulusal, küresel konular ve sorunlar hakkında bilgi sahibi olarak; bu sorunlara yönelik kamu yararı gözeten ve farkındalık yaratan çözüm önerileri geliştirir. | |||||
8 | Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanını destekleyen diğer disiplinlere ilişkin temel bilgileri uzmanlık alanıyla ilişkilendirir. | |||||
9 | Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanındaki mevzuatı, yenilikleri, değişimleri ve güncel gelişmeleri ve iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını yakından takip ederek edindiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri bireysel ve toplumsal amaçlar doğrultusunda yaşam boyu kullanır. | X | ||||
10 | Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanında toplumsal, bilimsel ve profesyonel etik değerleri gözeterek veri toplar, yorumlar ve paylaşır. | X | ||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanıyla ilgili bilgi toplar ve meslektaşları ile iletişim kurar (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1). | |||||
12 | İkinci yabancı dili orta düzeyde kullanır. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilir. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest